Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

FAQ

Συχνές Ερωτήσεις

Όλοι ψάχνουν το ιδανικό ύφασμα για την κατασκευή καλυμμάτων και αυτά που θα πρέπει να μας απασχολούν είναι η διαπνοή του υφάσματος ,η αδιαβροχοποίηση , η αντοχή του στο χρόνο και στις καιρικές συνθήκες. Για να διατηρηθεί ένα κάλυμμα πέντε έως δέκα χρόνια είναι σημαντικό να διαλέξουμε το κατάλληλο υλικό για την κατασκευή του. Κυρίως επιλέγουμε το PVC σαν υλικό για τις κατασκευές αυτές αλλά το κάθε υλικό έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά οπότε θα πρέπει να διαλέξουμε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες μας.

Ένας πρώτος διαχωρισμός είναι στις κατηγορίες water resistant(ανθεκτικά) και waterproof(αδιάβροχα) .Η διαφορά σε αυτές τις δυο κατηγορίες είναι ότι τα υφάσματα με water resistant προδιαγραφές δεν αντέχουν τόσο μεγάλη ποσότητα νερού όσο τα αδιάβροχα. Άρα μόνο ένα 100% αδιάβροχο ύφασμα θα μας εξασφαλίσει ότι το νερό δεν θα τα διαπεράσει σε αντίθεση με τα ανθεκτικά στο νερό τα οποία μετά από κάποιο καιρό έκθεσης θα αφήνουν όλο το νερό να τα διαπεράσει.

Αυτό που καθιστά αδιάβροχα τα υφάσματα ,είναι η πλαστικοποίηση και γενικά η κάθε επεξεργασία τους η οποία δεν αφήνει και τον αέρα να τα διαπεράσει εκτός από το νερό. Αυτή η κατάσταση βέβαια οδηγεί σε υγρασία και μούχλα στο εσωτερικό του χώρου όπου μπαίνει το κάλυμμα και πολλές φορές προκαλεί ζημιές. Φυσικά υπάρχουν και υφάσματα τα οποία έχουν ταυτόχρονα και διαπνοή αλλά και αδιαβροχοποίηση και καταφέρνουν έτσι να εξυπηρετούν και τα δύο κριτήρια. Ο δεύτερος διαχωρισμός λοιπόν που πρέπει να γίνει αφορά την διαπνοή ή όχι του κάθε υλικού.

Στην κατασκευή ενός καλύμματος, υπάρχουν και άλλα υποστηρικτικά αξεσουάρ που έχουν σημαντικό ρόλο. Τοποθετώντας ορθοστάτες δίνουμε κλίση στο ύφασμα και έτσι αποτρέπουμε το νερό από το να λιμνάσει και να δημιουργήσει παραπάνω προβλήματα. Επίσης υπάρχουν πλαστικά εξαρτήματα τα οποία ράβονται στο κάλυμμα και μας βοηθάνε στην καλύτερη κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό του χώρου χωρίς να επιτρέπουν να εισέλθουν εντός του χώρου ανεπιθύμητοι επισκέπτες όπως τρωκτικά ,ζωύφια αλλά και τη βροχή.

Κάποιοι ακόμα παράγοντες είναι το κλίμα και η ανθεκτικότητα στην ηλιακή ακτινοβολία ,το ξεθώριασμα και το βάρος του υφάσματος. Για παράδειγμα ,στις βορειότερες χώρες όπου δεν υπάρχει τόσο πολύ ηλιοφάνεια τους απασχολεί περισσότερο η αδιαβροχοποίηση του υφάσματος παρά η διαπνοή του. Ενώ στις πιο μεσογειακές χώρες επικρατεί το αντίστροφο. Σχετικά με το ξεθώριασμα των χρωμάτων σίγουρα τα πιο έντονα χρώματα ξεθωριάζουν πιο γρήγορα, γι’ αυτό  καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή του χρώματος. Επίσης τα πιο σκούρα χρώματα συγκρατούν περισσότερη ζέστη οπότε καλό είναι να τα αποφεύγουμε. Επιπροσθέτως, το βάρος του υφάσματος είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολήσει αν δεν έχουμε αποθηκευτικό χώρο ,καθώς ένα πιο λεπτό ύφασμα πιο εύκολα μαζεύεται και πιάνει λιγότερο χώρο στην αποθήκευσή του.

Τέλος η συμπεριφορά του κάθε υφάσματος σε σχέση με το χρόνο είναι διαφορετική. Τα πολυεστερικά υφάσματα είναι πιο δυνατά και ανθεκτικά στην τριβή από τα ακρυλικά μέχρι τα πρώτα πέντε με οκτώ χρόνια της ζωής τους και διατηρούν το σχήμα τους. Τα ακρυλικά χάνουν το σχήμα τους, καθώς μαζεύουν ή ξεχειλώνουν, αλλά μπορούν διατηρήσουν τη δύναμη τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους ακόμα και μετά από δέκα χρόνια ακόμα και στα πιο θερμά κλίματα.

Ότι επιλογή και να κάνετε εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να διαλέξετε το καλύτερο για εσάς και να σας εξυπηρετήσουμε σε ότι χρειαστείτε. 

Κάθε ύφασμα ή ζελατίνη που είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες χρειάζεται συντήρηση ώστε να το προστατέψουμε από τη σκόνη ,την μούχλα και τη γρήγορη φθορά.

Αρχικά φροντίζουμε να λάβουμε υπόψη μας τις προδιαγραφές του εκάστοτε κατασκευαστή για το προϊόν. Όλα τα υλικά για καλύμματα εξωτερικού χώρου έχουν προδιαγραφές ώστε να αντέχουν στην υγρασία και στις συνθήκες ωστόσο εξωτερικοί ρύποι μπορεί να επικαθήσουν επάνω στο ύφασμα και να το επηρεάσουν προκαλώντας φθορά. Συνεπώς προτείνεται να κρατάμε καθαρά από σκόνη και ρύπους τα υφάσματα πλένοντας τα με απλά καθαριστικά και μια μαλακή βούρτσα ή να χρησιμοποιούμε καθαριστικά συμβατά με τις προδιαγραφές του κάθε κατασκευαστή για πιο καλά αποτελέσματα. Όταν δεν υπάρχουν οδηγίες για πλύσιμο στο πλυντήριο ,ποτέ δεν τοποθετούμε από μόνοι μας το προϊόν γιατί προκαλείται φθορά. Κυρίως μόνο τα υφάσματα εσωτερικού χώρου έχουν την δυνατότητα να πλυθούν στο πλυντήριο και ποτέ είδη όπως τεχνητό δέρμα ,τέντες και καλύμματα από πολυεστερικά και ακρυλικά υφάσματα δεν μπαίνουν στο πλυντήριο.

 Όταν οι λεκέδες επιμένουν τότε μπορούμε να δοκιμάσουμε κάποιο πιο εξειδικευμένο καθαριστικό που προτείνεται από κάποιον ειδικό. Είναι καλό να αποφεύγουμε τυχαία καθαριστικά καθώς δεν γνωρίζουμε την αντίδραση του υφάσματος στη σύσταση του καθαριστικού αλλά ούτε και την αποτελεσματικότητα του. Για παράδειγμα μπορεί μετά από τη χρήση ενός καθαριστικού το ύφασμα να αποχρωματιστεί ,να λεκιάσει ή στις ζελατίνες να θαμπώσει ένα σημείο που μόλις καθαρίσαμε. Επίσης πριν αποθηκεύσουμε κάποιο ύφασμα ή κάλυμμα ,φροντίζουμε να το αφήσουμε να στεγνώσει πολύ καλά ώστε να μην συγκρατήσει καθόλου υγρασία στις ίνες του. Σε κάθε περίπτωση αν εμφανιστεί υγρασία και μούχλα σε κάποιο σημείο είναι καλύτερα να το αντιμετωπίσουμε γρήγορα παρά να το αφήσουμε να κάνει παραπάνω ζημιά. Ακόμα και όταν γυρνώντας από τη βόλτα μας σκεπάζουμε γρήγορα με το κάλυμμα το σκάφος μας χωρίς να το αφήσουμε να στεγνώσει δημιουργούμε αρνητικές συνθήκες για τις ταπετσαρίες του σκάφους μας.

Τέλος φροντίζουμε να ξεπλένουμε τα άλατα που μπορεί να υπάρχουν στα υφάσματα καθώς αυτά κάνουν κακό στο ύφασμα όπως και σε όλο το σκάφος. Πολλές φορές τα άλατα επικάθονται στις ραφές και προκαλούν φθορά στην κλωστή προκαλώντας έτσι ξηλώματα. Ελπίζουμε να βρήκατε χρήσιμες πληροφορίες και για οτιδήποτε χρειαστείτε ρωτήστε έναν εκπρόσωπό μας.  

Ψάχνοντας για το κατάλληλο υλικό για την κάλυψη του δαπέδου στο σκάφος μας μπορούμε να πέσουμε σε διάφορες παγίδες. Γι’αυτό καλό είναι να εξετάσουμε τις επιλογές που έχουμε αναλυτικά πριν αποφασίσουμε. Η πρόοδος στην παραγωγή προϊόντων για τον τομέα αυτό είναι μεγάλη και έτσι καινούργια προϊόντα δοκιμάζονται στις απαιτητικές συνθήκες ενός σκάφους. Αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε την εικόνα του σκάφους μας EVA foam, μοκέτες βινυλίου, τεχνητά και φυσικά υλικά είναι κάποιες από τις επιλογές που έχουμε. Αναμφισβήτητα η νέα μόδα στην κάλυψη του δαπέδου για το σκάφος είναι τα EVA foam πατώματα, είναι όμως η καλύτερη επιλογή;

Εξωτερική χρήση

Tα πατώματα EVA αποτελούνται από αφρώδη υλικά που ανταποκρίνονται πολύ καλά στις εξωτερικές συνθήκες και την υγρασία, προσφέρουν μαλακό πάτημα, δίνουν την δυνατότητα εξατομίκευσης με σχέδια σε παντογράφους, θυμίζουν εμφανισιακά τα κλασσικά ξύλινα πατώματα και παραμένουν σχετικά δροσερά κάτω απ΄ τον ήλιο. Στα αρνητικά θα πρέπει να υπολογίζεται ότι το κόστος της τοποθέτησης είναι σχετικά ακριβό καθώς τις περισσότερες φορές πρέπει να γίνει από επαγγελματία, ο χρόνος ζωής είναι σχετικά μικρός και ανάλογα με τη χρήση μπορεί να φανεί γρήγορα η φθορά, η αφαίρεσή του είναι δύσκολη και γενικά είναι αρκετά ευπαθές. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα με φθορά του πατώματος μετά από επίσκεψη στον μηχανικό.

 

moketes skafon

 

Τα συνθετικά και ξύλινα πατώματα είναι μια άλλη επιλογή η οποία φέρνει πιο μόνιμα αποτελέσματα με μεγαλύτερη διάρκεια και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση. Το κόστος τοποθέτησης είναι σημαντικός παράγοντας καθώς πρέπει να γίνει από κάποιον επαγγελματία και είναι το μεγαλύτερο συγκριτικά και με τα άλλα προϊόντα, επίσης αν επικαθήσουν για μεγάλο διάστημα ρύποι και βρωμιά είναι δύσκολο να καθαρίσουν, οι επιλογές σε σχέδια και χρώματα είναι περιορισμένες. Τέλος είναι δύσκολο να αφαιρεθεί και όταν αφαιρεθεί προκαλεί ζημιά στην επιφάνεια του σκάφους.

 

moketes skafon

 

Μοκέτες από συνθετικά υλικά όπως το πολυαμίδιο και το πολυπροπυλένιο είναι μια άλλη επιλογή και πολλοί κατασκευαστές τα επιλέγουν για τα σκάφη τους. Τα περισσότερα αμερικάνικα open σκάφη έχουν αυτές τις μοκέτες από το ναυπηγείο. Είναι ανθεκτικά στο θαλασσινό νερό και την υγρασία, τον ήλιο και τους λεκέδες με προδιαγραφές για εξωτερικές συνθήκες. Υπάρχουν αναφορές ότι ο χρόνος ζωής τους φτάνει ακόμα και τα 10 έτη και η φθορά τους ξεκινάει συνήθως με την αποσύνθεση του υποστρώματος. Η τοποθέτηση τους είναι πιο εύκολη και γίνεται με ειδικά μπουτόν, με κόλλα ή αυτοκόλλητες ταινίες ή χωρίς να μπει κάτι αν διαθέτουν αντιολισθητικό υπόστρωμα. Επίσης εύκολα μπορούν να αφαιρεθούν για να στεγνώσουν και να τις αποθηκεύσουμε ή να τις προστατέψουμε από εργασίες επάνω στο σκάφος. Υπάρχουν πολλές επιλογές σε χρώματα και σχέδια και μπορεί να αποτελέσει και την πιο οικονομική επιλογή σε σχέση με όλα τα άλλα προϊόντα. Ανάλογα με το υπόστρωμα μπορεί να είναι μαλακές στο πάτημα και παραμένουν και σχετικά δροσερές.

 

                                                                                                   moketes skafon          moketes skafon

                                                        

Οι μοκέτες βινυλίου είναι κατά την γνώμη μας η καλύτερη επιλογή για το σκάφος σας καθώς έχει σχετικά μικρό κόστος και είναι ανθεκτικές με τον χρόνο ζωής τους να είναι 7-10 χρόνια. Είναι εντελώς αδιάβροχες και πρακτικά αλέκιαστες, διαθέτουν υπόστρωμα που τις καθιστά αντιολισθητικές και μαλακές στο πάτημα,η τοποθέτηση είναι εύκολη, γίνεται με τον ίδιο τρόπο με τις συνθετικές μοκέτες και μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν για να τις προστατέψουμε από φθορές. Υπάρχουν πολλές επιλογές σε σχέδια και χρώματα και δεν έχουν ανάγκη συντήρησης.

 

                                                       moketes skafon          moketes skafon          moketes skafon

                                       

Εσωτερική χρήση

 Για το εσωτερικό του σκάφους μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο συνθετικές όσο και μάλλινες μοκέτες. Οι μάλλινες μοκέτες έχουν το χαρακτηριστικό ότι φιλτράρουν τον αέρα και δημιουργούν ένα πιο ευχάριστο κλίμα μέσα στο σκάφος, είναι βέβαια πιο ακριβές και ευπαθείς σε σχέση με τις συνθετικές.Οι συνθετικές μοκέτες είναι πιο φθηνές, καθαρίζονται πιο εύκολα αλλά είναι και επιβαρυντικές για τα άτομα με αλλεργίες. 

 Στο κατάστημά μας θα βρείτε ποικιλία από μοκέτες βινυλίου, συνθετικές μοκέτες και μοκέτες από φυσικά υλικά τόσο για εσωτερική χρήση όσο και για εξωτερικούς χώρους, είμαστε στη διάθεσή σας να σας βοηθήσουμε να διαλέξετε το καλύτερο για το σκάφος και τις ανάγκες σας.